monolog hamba-NYA

My photo
Seorang Hamba Allah dimuka bumi. Mom of 2 kids. A wife. A single daughter. An Engineer to a specialist contractor co. Semoga kita semua selamat melayari hidup ini dengan REDHA-NYA.

Wednesday, October 23, 2013

Bengkel Kek komersial bersama Chef Amer


Chef Amer - Chef Idola
Bila suka makan kek, bila ada oven tp tak tahu nak baking apa,
mulalah suami bertanya..

"nak jadi GAJAH PUTIH ka oven awak tu?"

dgn tersipu malu daku menjawab,

 "awak sponsor la sy masuk baking class Chef Amer yg best tu.."

hehehe..

and as a "yes" answer..

8th june 2013, I've joined the baking class.
But,yes. semua orang ingat daku masuk kelas coklat..
Sebab Chef Amer kan MAster Chocolatier kan..
Sebenarnya beliau bukan saja master chocolatier..tapi macam2 master lg..

Contohnya ini:


Master buat kek - komersial atau tradisional
Nasi beriani gam dan lain2
Western Food
Mee dan NAsi goreng

boleh dikatakan semua beliau boleh ajar
dlm ertikata lain, 
Beliau ada bengkel khas untuk setiap kategori

Ini gambar close -up:
Exited betul, sbb slalu nmpak dlm tv je..
Gambar bawah lampu kalimantang..
maka muka jadi macam sunburn pula..keke


Ini ketika beliau hands-on dan bg tips2 berguna kat group kami.

oh..kebetulan daku join group bro Nasa (Snogurt Setia Tropika)
Satu2nya lelaki yg join baking class ni dan lain2 class lg..
Sempat juga Bro Nasa bg resepi Spaghetti Aglio Olio pdku
Resepi yg dipelajari ketika join bengkel western food hanya beberapa bulan sebelum baking class ni..
Rugi betul rasanya tak dpt ikut bengkel tersebut..
Sbb daku peminat tegar pasta, Chicken chop dll..
Thanks a lot to Bro Nasa atas perkongsian yg sgt2 berguna dan sgt bermanfaat untuk daku..
Dengan resepi tersebut daku tlh byk olah resepi sendiri,
sehingga ramai yang asyik memuji dan minta resepi..

Sekitar Bengkel:


Worth it.

Bengkel di anjurkan oleh Oliez Academy dan Moms bake house tmn pulai ape ye lupa pulak..
Sis Siti Zaleha yg menguruskan kemasukan kami  sgt2 friendly

Join bengkel ni sgt2 berbaloi.
Rata2 yg join adalah peniaga2 kek dari rumah.
Yang mmg dah bertapak lama dlm dunia online biz.
Tak kurang juga yg newbie mcm daku (bleh ke guna istilah newbie?)-(n_^)
Tujuan daku join kelas ni bukan untuk meniaga..
Tapi untuk mencari ilmu.
kerana daku sedar, daku tiada bakat langsung dlm pembuatan kek.
jadi ku ingin challenge diri sendiri..
nak belajar dgn mak nampak gayanya hanya kek tradisional saja..

Chef Amer sgt pemurah dlm menyampaikan ilmu.
Banyaak sgt tips yang diberi sehingga kami tak dpt nak hitung..

Gambar kek yg chef dah siap buat ms demo:


Tak ingat pula nama kek2 ni..canggih sgt kot..hehe
ada Black forest cake(resepi asal dari org yg mula2 invent-founder)
non bake cheese cake
baked cheese cake (ni dari negara luar)
dan yg paling digemari - Double Indulgence (= choc indulgence secret recipe)

menurut Chef Amer,
resipi2 di secret recipe adalah resepi yg dia invent.

yang penting ilmu,resipi dan tatacara penyediaannya.
selebihnya hanya terletak pada usaha kita sendiri..

Kelas Chef semuanya hands on,
maksud,1st beliau akan buat demo,
then dia akan suh kita buat pula.
bahan2 disediakan.
seronok. pengalaman yg sgt tak bleh lupa.
mcm kanak2 diberi peralatan play doh..main masak2..kekeke..

YaAllah, ms sapu topping atas kek masing2 tak reti,
bukan main tebal krim sbb tak pandai nak adjust..
beberapa kali jugala bro2 assistant beliau yg dua org tu dtg membantu kami hehehe..
mujur juga mereka sabar dan friendly..

Chef pula sgt2 lucu, penyampaian nya bersahaja,
macam dah lama kenal dgn kami semua,
dan daku rasa chef juga sokong bulan hehehe..
that's the best part..(n_^)

Chef kata,
nak masak apa2 atau bake apa2, 
mesti dimulakan dgn Bismillah, Selawat Atas Nabi, 
dan berinteraksilah dgn bahan2 yg bakal di gunakan..
InshaAllah menjadi lah ia..

Teringat pula emak, setiap kali pun pesan,
kalau masak tu, baca doa makan,
supaya kalau org makan nanti kalau terlupa sekurang2nya kita dh bacakan!
hehe mudah2an..

Sebenanrnya ada byk lg bengkel kek komersial yg menyusul.
tetapi daku tak mampu nak sertai kerana kekangan masa,
tambahan pula masa dihabiskan sehari suntuk disana,
makan solat semua disana. 
dh jadi kebiasaan daku sgt berat tinggalkan suami dan anak2 dihari cuti..
percubaan kali pertama ini berjaya tetapi dgn hati dan fikiran pd suami dan anak2 dirumah..
huhu..apakan daya..
Tapi tahun depan pasti ku akan menggagahkan diri masuk bengkel western food pula!

bengkel ini bagus untuk peniaga online dan untuk penggemar kek secret recipe.
Jika nak join kena rajin2 semak jadual di blog Chef Amer dan Sis Siti Zaleha.(belum ada link)
Bleh try google.

Fee adalah Rm280 untuk 4 jenis kek komersial.
Sijil diberikan lepas tamat kelas dan chef kata kalau nak buka biz n perlukan loan,
just attach skali sijil tu maka inshaAllah mudah dpt.
hehe betul ke chef??

One thing to ponder.
Jgn rasa berat untuk keluarkan duit demi secebis ilmu.
Daku agak terkilan jika terdengar rungutan2 nakal dari kebnyakan org,
mahal sgtla..tak patutla..
sebenarnya ia lebih dari berbaloi..
malah sgt2 membantu lebih2 lg jika kita tiada asas langsung..
Biasanya beliau akan buat bundle class.
sabtu ahad. maka kalau nak join semua kena darab lah dgn bil hari yg nk di ikuti.

Inilah rakan2 menuntut ilmu sy:

datang dari pelusuk semenanjung,
all the way from shah alam ada, melaka, nogori..ada belaka
mereka sgt2 baik dan sgt membantu antara satu sm lain.
tak kurang juga yg buat kelas sendiri kat sudut meja kekeke..
kalau boleh hormatilah guru dan rakan2 lain.
waktu guru mengajar jgn pula kita mengajar juga,
 mmg bagus tetapi sebaiknya buatlah diluar waktu guru sedang bercakap.
kerana rakan2 yg kurang pickup mcm daku ni rasa terganggu sgt..hopefully memahami lah ye..
No offense. just a friendly reminder.



Oh ya Chef ada academy nya sendiri di klang
Jika anda berada disekitar sana lebih baik terus kesana.
Fee adalah sama.
Dan yg paling best, biasanya chef akan masakkan lunch untuk semua studentnya
Ikut rezeki..sbb kelas yg daku pergi ni kelas hari pertama dia sampi, so tak sempat nk prepare lah kot.

Masa suami ambil, ada gurauan yg terluncur:

"dah bleh pakai lah oven kat rumah tu ye?"
haha..

dan Alhamdulillah, kini ku semakin berani dan yakin dlm menyediakan kek.
walaupun masih merangkak2 tetapi sekurang2nya tidakla seperti dulu,
buat muffin tak kembang,sbb pakai tepung buat biskut,
kek bantat atau hangus tp cair kat tgh..
dan next adunan jadi dan kembang tp baling kat dinding bleh berlubang sbb keras ketung..
org makan pun kerut2 muka sbb tak sampai hati nak buang..
kekeke.. macam2 lah..sampai give up nak mencuba..

bila tanya mak sbb apa jadi begitu, maka akan jawab:

"Tula, masa mak buat kek atau masak adik taknak duk sebelah, tengok n perhati,
tapi ko pegi lari jauh2 ."

Aduh..pedih hehe

Apapun:
Allah lebih mengetahui.
Semoga Entri ini bermanfaat.

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan komen yang mampu membina..
Semoga bermanfaat untuk semua..

Jom Istighfar:Astaghfirullah-al-Aziim.